isolated GGT elevation / İzole GGT yüksekliği

Translation by Şule Gülmen sulegulmen@gmail.com çevirisi

Tek başına GGT (gama glutamil transpeptidaz) yüksekliği sık görülmekle birlikte ciddi veya ilerleyici bir karaciğer hastalığına işaret etmemektedir. GGT karaciğerdeki pek çok hastalıkta yükselmekle birlikte, bu hastalıkların çoğunda diğer enzimlerde de yükselme olacaktır ve bu diğer enzimler çok daha tanısaldır. Alkol alımı arttıkça GGT yükselmekte ve alkolden uzaklaşma dönemlerinin dolaylı bir ölçütü olarak kullanılmaktadır. Ancak tarama testi olarak, GGT seviyesi çok hassas olmakla birlikte özgünlüğü çok düşüktür. 

Peki ya, GGT yüksek ama AST (aspartat aminotransferaz), ALT (alanin aminotransferaz), alkalin fosfataz, bilirübin ve albümin seviyeleri tamamen normalse?

Hastanın karaciğer hastalığı için risk faktörlerine, semptomlarına ve fiziksel bulgularına göre karaciğeri detaylı inceleme kararı verilmelidir. 

-Hepatit B ve C için risk faktörü olan hastalar bu hastalıklar için taranmalıdır. Alkol tüketimi belirlenmeli, aşırı içiliyorsa, düzenlenmelidir. 

-  Erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda, demir aşırı yükü için taranması önerilmektedir (serum ferritin, demir, demir bağlama kapasitesi).

 -Obez, şeker hastası veya kan lipid seviyesi yüksek hastalarda karaciğer ultrason taraması yapılmalıdır, zira karaciğer yağlanmasının uyarı işaretleri olabilir. 

-Eger başka risk faktörü veya semptom yoksa, fizik muayene anormal bir bulgu saptamazsa, tek başına GGT yüksekliği için daha başka tetkik gerekli değildir. 


Isolated GG T (gamma glutamyl transpeptidase) elevations are common, and do not indicate serious or progressive liver disease. Although GG T is elevated in a number of liver conditions, in most of them other enzymes are elevated as well, and these other enzymes are more diagnostically useful. GGT rises with alcohol consumption and has been used as an indirect measure of alcohol abstinence. But as a screening test, the GG T level is very sensitive but has a very low specificity.  

What, then, to do if the GG T is elevated but the AST (aspartate aminotransferase), ALT (alanine aminotransferase), alkaline phosphatase, bilirubin, and albumin levels are all normal?

In deciding whether to evaluate the liver further, consider the patient's risk factors for liver disease, symptoms, and physical findings. 

 - Patients with risk factors for hepatitis B and C should have screening tests for these diseases. Alcohol consumption should be defined and, if excessive, modified. 

  -In men and postmenopausal women, screening for iron overload is always appropriate (serum ferritin, iron, iron-binding capacity).

- Patients who are obese, diabetic, or have elevated blood lipids should have an ultrasound of the liver, which often reveals signals characteristic of fatty liver.

-If the patient has no risk factors or symptoms and the physical examination reveals nothing abnormal, an isolated GG T elevation does not require further investigation.


Source / Kaynak

Yorumlar